Citronu saldējums

Aug 13, 2010 | Receptes, Saldējumi | 7 comments

Ja jums garšo citronu tartes, šis saldējums faktiski ir tartes saldēta versija bez mīklas. Piedodiet, ka nav bildes – es šo saldējumu nejauši par daudz atkusināju pirms pasniegšanas, tādējādi nesanāca smukas lodītes, ko nobildēt. Lai tas neattur jūs to izmēģināt!

Vielas (apmēram 1 l saldējuma):

2-3 citroni ar skaistu, nebojātu mizu
300 g cukurs
3 olu dzeltenumi*
750 ml saldais krējums
1/2 vaniļas pāksts (bez vaniļas strikti ņemot var arī iztikt, tās klātbūtne nav izšķiroša)

Gatavot:

No pusotra citrona norīvē miziņu, no visiem citroniem izspiež sulu tā, lai sanāktu apmēram 200 ml. Apmēram pusi krējuma palielā katlā uz mazas uguntiņas uzsilda (nevāra) kopā ar gareniski pāršķeltu vaniļas pāksti, ieskrāpējot iekšā krējumā sīkās sēkliņas. Olu dzeltenumus un cukuru ar mikseri saputo. Dzeltenumiem pievieno citrona sulu un miziņu, samaisa, pielej drusku karstā krējuma, atkal samaisa, un visu masu lej katlā klāt atlikušajam krējumam, kur nelielā karstumā nepārtraukti maisot karsē, līdz drusku sabiezē (apmēram 10 minūtes). Tad šo citronu-olu krēmu atdzesē, piemēram izlietnē ledusauksta ūdens peldē. Izķeksē vaniļas pākstis un izmet.

Atlikušo krējumu saputo mīkstās putās un samaisa ar atdzisušo krēmu. Lej lēzenā traukā, liek saldētavā un apmaisa ik pa stundai vai pusstundai vismaz 3 reizes (maisīšanas intervāls atkarīgs no jūsu saldētavas temperatūras. manējā ir -15 un es maisu ik pa stundai, bet ja jums ir noregulēts uz aukstāku, tad sasals ātrāk un būtu jāmaisa biežāk). Ja jums ir saldējuma mašīna, lieciet masu tajā un neraizējieties par maisīšanu!

*atcerieties, ka no olu baltumiem var uztaisīt bezē cepumus 🙂

Receptes pamats aizgūts Epicurious.com

7 komentāru

  1. Liene

    Izmēģināju, taču eksperimenti vēl jāturpina, diemžēl šis saldējums ir par treknu manam vēderam un putukrējuma daudzums šķebina. Pagaidām neko labāku par citronu un paniņu auksto svaigumu neatrodu, bet pamazām tas sāk apnikt…

  2. Liene

    (stop, tā nav kritika receptei! :))

  3. lili

    man garšoja tikai nepatika citrona miziņa deva rūgtu piegaršu un tiešām salds

  4. Agita

    Man izdevās lielisks saldējums. Pēc izlasītajiem komentāriem drusku pamainīju recepti – pievienoju vairāk citrona sulu un nedaudz mazāk saldo krējumu. Rezultātā sanāca atspirdzinošs saldējums, kuru pasniedzu ar vaniļas mērci. Visi laimīgi! 🙂

  5. LieneB

    Krista- kur pazudusi citronu- rikotas siera saldejuma recepte? 🙁 Izmeklējos visādi, bet tā ari nekur neatradu….

  6. Signe

    Vakar pagatavoju šo saldējumu un domāju, ka tas būtu grēks, ja nepateiktu Tev paldies par šo brīnišķīgo blogu, kurā smeļos idejas un padomus.
    Ja runājam par saldējumu – tas sanāca burvīgs, liku gan mazāk cukura un vairāk citrona sulas,jo garšo skābi produkti, bet katrā ziņā esmu ļoti priecīga, ka gatavojot saldējumu pirmo reizi man tas izdevās lieliski. Nav nekādu ledus gabaliņu vai citu ķibeļu 🙂
    Paldies, gaidu jaunas iedvesmas arī turpmāk 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂