Vaniļas saldējums

Jūl 18, 2010 | Receptes, Saldējumi | 19 comments

Mans visu laiku mīļākais saldējums! Tā garša ir pilnība, kam nekādas piedevas nav vajadzīgas.

Vielas
:

8 svaigi olu dzeltenumi (vislabāk, protams, ņemt lauku olas. no baltumiem uztaisiet bezē cepumus!)
600 ml saldā krējuma
300 ml piena
2 vaniļas pākstis
150 g cukura

Gatavot:

Lielā katlā uz nelielas uguns uzsilda pienu un krējumu kopā ar vaniļas pākstīm, pārgrieztām gareniski uz pusēm, sēkliņas izskrāpētas iekšā piena-krējuma maisījumā. Karsē līdz gandrīz vārošai temperatūrai.

Olu dzeltenumus un cukuru ar mikseri puto, līdz tie kļūst gaiši un apjomā palielinās vairākas reizes – apmēram 10 minūtes. Pielej olām klāt drusku uzkarsētā krējuma, samaisa, tad lej saputotās olas katlā klāt krējumam un pienam, un visu uz vismazākās liesmiņas lēnām karsē nepārtraukti maisot, līdz drusku sabiezē – arī apmēram vēl 10 minūtes. Jāuzmanās, lai olu krēms sabiezē vienmērīgi un nesaiet kunkuļos. Kad pietiekoši sabiezējis, to caur sietu ielej tīrā bļodā (var iztikt bez sieta, tikai tad ar karoti jāķeksē laukā vaniļas pākstis) un atdzesē. Ja saldējumu taisu ziemā, es to šajā punktā izlieku laukā sniegā, bet vasaras svelmē bļodu iemērcu izlietnē ar aukstu ūdeni un ledus gabaliem.

Tad saldējumu vai nu liek saldējuma mašīnā un seko instrukcijām, vai lej lēzenā traukā un liek saldētavā, ik pa stundai kārtīgi ar putuslotiņu samaisot (jāmaisa 3 reizes).

No šī apjoma sanāk 6 dāsnas porcijas. Receptes avots ir Londonas “River Cafe” īpašnieču, Džeimija Olivera skolotāju Rose Gray un Ruth Rogers grāmata “Puddings, cakes and ice creams”. Viņas gan paģēr ņemt 10 olu dzeltenumus, bet man tas šķita par daudz!

19 komentārs

  1. Anna

    Man ienācās pulka lācenes. Sēžu un domāju – vai šim saldējumam var piemaisīt tās klāt pirms likšanas ledusskapī … ?

  2. Krista>Annai

    Man pašai labāk patīk klasika tīrā veidā, bez piemaisījumiem, bet tā ir gaumes lieta 🙂 Ja izdomā maisīt klāt, tad iepriekš vajadzētu izberzt caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām, kā arī tādā gadījumā neieteiktu likt klāt vaniļas pākstis, jo lācenes visticamāk nomāks smalko vaniļas sēkliņu garšu.

  3. Ieva

    Vai vaniļas pākstīm var būt alternatīva, piemēram vaniļas cukurs, jo es savā pilsētā nevaru atrast vaniļas pākstis 🙁 ?

  4. Diāna

    Paldies, Krista, par šito skaistumu!!! Tikai tagad es beidzot tā pa īstam apzinājos, kāpēc tieši vaniļas saldējums joprojām ir vispieprasītākais pasaulē… Un, ja vēl pasniedz ar izlobītiem un iecukurotiem ķiršiem (lasi- ķiršiem savas sulas sīrupā)! Lai gan- arī vienkārši bez piedevām- excellent! Un pagatavošana tik vienkārša, kas arī nav mazsvarīgi, it sevišķi šajā karstajā laikā!

  5. Diāna

    Pavisam aizmirsu- sveiciens Kristai vārdiņsvētkos! Urrāāā!!! Lai izdodas sabalansēt svētku cienasta gatavošanai patērēto laiku un enerģiju ar tā baudīšanu jaukā kompānijā!

  6. Krista>Ievai

    Vari protams mēģināt vaniļas pākšu vietā izlīdzēties ar vaniļas cukuru – nebūs saldējums caurausts smalkajām sēkliņām, bet kāda nebūt vaniļas garša gan jau būs un garšīgs arī būs pilnīgi noteikti! Lai izdodas!

  7. Vija

    Nesen atklāju šo kārdinošo lapu un esmu jau šo to izmēģinājusi. Tai skaitā – šo skaisto saldējumu. Liels paldies, Krista!

    Sanāca garšīgs, bezdievīgi trekns protams, bet tā tam laikam jābūt.
    Bet gribēju jautāt par to putošanu – kāda tai ir nozīme? es tā kā putoju, bet šķiet, ka vairāk maisīju nevis putoju. Kā rezultātā mani dārgie ciemiņi teica, ka saldējums esot pārāk blīvs/ ciets.
    Kā tur īsti ir ar to putošanu?

  8. Santa

    Izdevās gards. Paldies par lieliskajām receptēm!

  9. Kristi

    Paskatījos uz šo recepti un nez kāpēc atcerējos citātu no Simpsoniem “why the hell invent 100 ice cream flavours if you can’t get the vanilla right”:)

  10. Krista>Kristi

    Tāpēc, ka citu garšu saldējumus bieži vien vieglāk uztaisīt, tiem savā izpildījumā nav jābūt tik perfektiem kā vaniļas! Tātad, pieejot problēmai no otra gala: if you can’t get vanilla right, go for other flavors! Piemēram, melleņu-kokospiena-laimu saldējumu ir vieglāk un mazāk laik-darbietilpīgi uztaisīt kā vaniļas.

  11. skudra

    paldies par izsmeļošu recepti (tādu netā saldējumam latviešu valodā grūti atrast).
    mans gatavotais saldējums baigi atsit bērnībā mīļo piena ķīsela garšu, man tas ne pārāk patīk. vai man likt vairāk olu dzletenumus klāt (šoreiz olas bija tādas pamazas)? un vai ir iespēja pagatavot no vairāk piena/mazāk krējuma netreknāku variantu, vai tad nesanāks vēlamā masa?

  12. una

    Paldies par recepti! Vēlos jautāt, ko darīt ar olu baltumiem?

  13. una

    Paldies!

  14. katrīna

    baigi garšīgi

  15. Santa

    Mazliet saldējuma massas palika pāri ( traukā priekš saldēšanas nebij tik daudz vietas
    un es to sablenderēju ar jau sasaldētam avenēm- sanāca jau uzreiz gatavs sorbets- gardi, diētiski, veselīgi!

    PALDIES PAR ŠO RECEPTI!

    Pats saldējums gan vēl patreiz salst saldētava un gaida apmaisišanas- bet esmu pārliecinata- ka tas būs jāslēpj no bērniem, lai neapēd bez manis.

  16. Leida

    Man gan vilšanās, diezkāds nesanāca. Pēc garša kā saldēts vaniļas krēms, bērni tā arī pateica.

  17. Madara

    Vēlos pajautāt pie kādas t biezē krēms. Kā lai saprot,ka ir gana sabiezējis?

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri